8 tips voor landschapsfotografie

3 september 2024 08:00
27 augustus 2024 11:39
Tess Mutsters

Landschapsfotografie is een van de meest populaire fotografiegenres. Niet zo gek ook, want er zijn tal van prachtige landschappen om te fotograferen. Het vastleggen van een mooi landschap is echter bij lange na niet zo makkelijk als je denkt. In dit artikel geven we je acht handige tips voor het fotograferen van landschappen.

Foto: schaef1

Het voordeel van landschapsfotografie is dat je het het hele jaar door kunt doen en ook bij bijna alle weersomstandigheden. Een regenachtige dag met dramatische luchten kan net zo mooi zijn als een kleurrijke zonsondergang. Belangrijk is wel dat je weet hoe je te werk gaat. In dit artikel helpen we je daarmee verder.

Meer leren? Volg dan de Zoom Academy cursus Landschapsfotografie.

Gebruik een statief bij landschapsfotografie

Een statief is een onmisbaar bij landschapsfotografie. Met een statief kun je aan de slag met lange sluitertijden, maar kun je ook nauwkeurig een compositie kiezen. Door een statief te gebruiken, kun je langere sluitertijden kiezen zonder je zorgen te maken over bewegingsonscherpte, wat ideaal is voor het fotograferen in omstandigheden met weinig licht, zoals bij zonsopgang of zonsondergang. Bovendien geeft een statief je de mogelijkheid om te experimenteren met technieken zoals HDR (High Dynamic Range) of panoramafotografie, waarbij meerdere foto's worden gecombineerd.

Ga op pad tijdens het gouden uur of het blauwe uur

Het gouden uur, vlak na zonsopgang en net voor zonsondergang, biedt zacht, warm licht dat landschappen prachtig verlicht. Dit licht zorgt voor lange schaduwen en rijke kleuren die je foto’s een magische uitstraling geven. Het blauwe uur, dat optreedt net voor zonsopgang en na zonsondergang, biedt daarentegen een koelere, meer mystieke sfeer met zachte blauwe tinten. Beide momenten zijn ideaal voor landschapsfotografie, omdat ze een unieke sfeer en een prachtig kleurenpalet bieden. Daarbij heb je op deze momenten vaak te maken met zacht licht, wat lelijke contrasten voorkomt.

Watch on YouTube

Filters voor landschapsfotografie

Filters kunnen een enorm verschil maken in landschapsfotografie. Een polarisatiefilter kan de kleuren intenser maken en de lucht dramatischer, terwijl het ook reflecties op wateroppervlakkenvermindert. Grijsfilters (ND-filters) zijn ideaal om met langere sluitertijden te werken bij fel licht, waardoor je prachtige effecten kunt creëren zoals vloeiende waterbewegingen of dramatische wolken. Ze verduisteren je beeld namelijk een paar belichtingsstops, waardoor je een langere sluitertijd kunt gebruiken. Ook een grijsverloopfilter kan handig zijn. Deze verloopt van donker naar gewoon glas, waardoor je bijvoorbeeld een te felle lucht wat kunt verduisteren. Zo wordt het contrast tussen lucht en land wat minder groot.

Een goede compositie

Bij landschapsfotografie is je compositie enorm belangrijk. Gebruik verschillende compositieregels om een goede compositie voor je foto te kiezen. Experimenteer ook met verschillende composities en perspectieven. Ook het kiezen van een onderwerp kan een goed idee zijn. Dit maakt je beeld vaak net iets interessanter, omdat het de kijker een punt geeft om te focussen.

Gebruik de voorgrond

Zoek naar interessante voorgrondelementen zoals bloemen, rotsen, of waterpartijen die je compositie versterken. Door iets in de voorgrond te plaatsen, geef je je foto meer lagen en dimensie, waardoor het beeld levendiger en meeslepender wordt. Probeer laag bij de grond te fotograferen om het voorgrondelement te benadrukken en gebruik een groothoeklens om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp in beeld te brengen.

Lees ook: De 20 mooiste fotolocaties voor landschapsfotografie

-CSebgko3Se2gzvv3cWo0aQ

Foto: ErwinS

Instellingen voor landschapsfotografie

Je instellingen zijn natuurlijk altijd belangrijk. Het liefst kies je voor een lage iso, om de ruis in je beeld te beperken. Wil je de beweging van bijvoorbeeld water of een wolkenpartij in je beeld vastleggen, dan kies je voor een lange sluitertijd. Wil je alles juist bevriezen, dan kies je voor een snellere sluitertijd. Bij landschapsfotografie kies je vaak voor een iets hoger diafragma (f/8 ongeveer) om het beeld van voor naar achteren wat scherper te krijgen. Verdwijnt de zon net achter een boom? Dan kun je ook voor een hoog diafragma zoals f/11 of f/16 kiezen, dan vormt de lichtbron een mooie stervorm.

-BXnVCC5nSz-lJoKnSJNokg

Foto: pablo21

Fotografeer in RAW

Fotograferen in RAW biedt je veel meer flexibiliteit in de nabewerking dan fotograferen in JPG. RAW-bestanden bevatten meer beeldinformatie, waardoor je beter in staat bent om details in zowel de hooglichten als de schaduwen terug te halen, de witbalans aan te passen en de kleurverzadiging te verbeteren zonder kwaliteitsverlies. 

Maak een panorama of HDR

Zijn de contrasten te groot voor een goede belichting. Dan kun je eventueel aan de slag met het maken van een HDR foto. Hiermee maak je dezelfde foto met verschillende belichtingen en deze voeg je later samen tot één foto. Zo zijn zowel de donkere als de lichte delen goed belicht.

Wil je meer van het landschap in beeld brengen? Dan kun je ook een panoramafoto maken. Hierbij maak je steeds een gedeeltelijk overlappende foto van het landschap. Ook deze foto’s kun je later bij de nabewerking samenvoegen tot één foto.

Landschappen lenen zich uitstekend voor panoramafotografie, waarbij meerdere beelden aan elkaar worden gestikt om een breder gezichtsveld vast te leggen. Dit is vooral handig als je een uitgestrekt landschap wilt vastleggen dat niet in één foto past. Voor HDR-fotografie maak je meerdere opnames met verschillende belichtingen en combineer je deze om een beeld te creëren met een groter dynamisch bereik. Dit is nuttig in situaties waar er zowel heldere als donkere gebieden in de scène zijn, zoals bij zonsopgang of zonsondergang.