De Verwijder Tool in Photoshop

8 juli 2024 11:48
8 juli 2024 11:48
Redactie Zoom.nl

Stap voor stap leggen we je uit hoe je de tool Verwijderen gebruikt in Photoshop om bepaalde elementen in je foto te verwijderen.

Zo werkt Tool Verwijderen

De Tool Verwijderen bevindt zich in de gereedschapsbalk van Photoshop (versie 24.5, mei 2023), gegroepeerd met de retoucheerpenselen. Zie je hem niet direct, klik dan en houd het Snel Retoucheerpenseel ingedrukt (of welke tool je als laatste in de groep hebt gebruikt) en selecteer vervolgens de Tool Verwijderen in het uitklapmenu. Je kunt ook een paar keer op de toetscombinatie Shift+J drukken. De Tool Verwijderen werkt als een penseel. Je kunt straks dus over het object of de persoon heen schilderen die je wilt verwijderen. Pas de grootte van je penseel aan die van je object aan. Dat kan in de optiebalk of met de vierkante haakjes: [ voor kleiner en ] voor groter. 

-WDSK8b-BSJWikCJj-67jTw

De originele foto

-dImOhKZBRdG83VITDL1IRQ

Kies voor de Tool Verwijderen, te vinden bij de retoucheertools.

Object verwijderen

Schilder vervolgens met het penseel over het object of de persoon die je uit de foto wilt verwijderen. Zorg ervoor dat je ruim schildert: bedek het hele gebied en neem een beetje van de achtergrond mee voor het beste resultaat. Zodra je de muisknop loslaat, verwijdert de AI van de Verwijder-tool het ongewenste object en vervangt dit door nieuwe, realistische inhoud die in de afbeelding past. Onze ervaring is dat als je heel gedetailleerd stukjes netjes wilt verwijderen, je beter meerdere keren kleine stukken kunt laten verwijderen in plaats van alles in één keer te selecteren en te verwijderen.

-QLvyQfz4T5qmNEgF8sRXzQ

Zorg dat je penseel iets breder is dan wat je wilt selecteren, en schilder over de delen die je wilt verwijderen.

Instellingen

Voor een niet-destructieve workflow, waarbij nieuwe pixels worden gecreëerd op een aparte laag, maak je een nieuwe laag en zet je een vinkje bij Monster van alle lagen in de optiebalk. Dit zorgt ervoor dat de Verwijder-tool werkt op de nieuwe laag, zonder de originele afbeelding te beïnvloeden. Op deze manier kun je altijd terug naar je origineel. Wil je niet in één keer het te verwijderen gebied selecteren, dan kun je in de optiebalk de optie Verwijderen na elke lijn uitschakelen. Nu kun je meerdere penseelbewegingen maken, waarna je zelf klikt op het vinkje voordat de tool begint met verwijderen. 

-OnPsER1IQVekpxFDqHJLHg
-QW2mKiknQ3iVBl9UTsr_iA

Je kunt ook non-destructief werken met behulp van een nieuwe laag.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Watch on YouTube

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 3 van de Quickstart uit Zoom editie 8 2023 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we met behulp van het generatief vullen elementen verwijderen uit een foto.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Fotografiecursus Photoshop in de praktijk 2023, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.