Beginnerstips voor analoge fotografie

7 november 2024 12:35
7 november 2024 12:34
Redactie Zoom.nl

Terwijl de digitale mogelijkheden onbegrensd zijn, beleeft analoge fotografie een revival onder jong en oud. De romantiek van de imperfectie, het tastbare en de geur van de ontwikkelaar. We geven tips voor iedereen die op zoek is naar de real thing.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Lenen

Analoog? Is dat niet stoffig, langzaam en duur? Weet je niet zeker of je wel met deze revival mee wil gaan, kijk dan eens rond of er bij familie of vrienden nog ergens een analoge camera in de kast staat. Dikke kans dat die al een tijdje stof staat te vangen, dus vraag of je hem mag lenen en kijk of de romantiek van imperfectie iets voor jou is. Lees hier alle ins en outs over fotograferen met polaroid.

-InVuWZgNSMCL4hSm2s5Nyg

Foto: corvee1r

2. Formaat

Het formaat van de camera bepaalt net als bij de digitale sensor voor een groot deel de beeldkwaliteit. Het gros van de analoge camera’s op Marktplaats is geschikt voor kleinbeeld, het aloude 35mm filmrolletje zoals je nog steeds kunt kopen. Een stapje hoger is het rolfilmformaat en de allerhoogste kwaliteit haal je met een 4×5 inch of nog grotere (technische) camera’s. Bedenk dus van te voren wat je wil. Als je met analoog vooral de traditionele scherpe opnames zoekt, dan kun je tweedehands professionele kleinbeeldcamera’s voor een fractie van de nieuwprijs kopen. Door hun gelijkenis met de digitale varianten zijn ze gemakkelijk te bedienen. Exotische varianten zijn de Mamiya C220 en de Rolleiflex rolfilmcamera; staan ook nog eens erg cool in je kast.

-WnUzC8bPTAytY0kRXq-Cqw

Foto: Lemmy

3. Imperfectie

Kies jij juist voor het onverwachte en onverwachte en hoop je op dromerige, gevignetteerde, soms onscherpe of juist overbelichte opnames? Zoek dan naar een camera zonder automatische scherpstelling of belichting. Er zijn veel verschillende soorten analoge camera’s en talloze analoge procédés.
Van 16×20 inch technische camera’s met zelfgegoten emulsies tot supersimpele lomografiecamera’s, waar je alleen maar een filmpje indoet en afdrukt.

-ArNddYuMSw-u1cPQ4J-b7g

Foto: bl0emetje

4. Checken

Van oude mechanische camera’s is vaak de sluiter of het diafragma kapot. Test daarom altijd je camera bij het ophalen. Zet de sluitertijd in de B(ulb) stand en druk de ontspanknop in. Draai nu het diafragma helemaal open en dicht. Als het goed is, zie je de opening groter en kleiner worden. Met een smartphone met high-speed film kun je de sluitertijden checken. Zet de analoge camera op bijvoorbeeld 1/60 sec en film de sluiter als je afdrukt. Zo controleer je hoe lang de sluiter heeft opengestaan tijdens de belichting. Check ook de langere tijden. Maak wat testopnames om te zien of de rol die de film transporteert, beweegt.

-eT85lqNQStaY6eH_u9OkWw

Foto: Footprints

5. Lichtvlekken

Camera’s met balg check je op lichtlekken. Zet ‘m in de uiterste stand en schijn in een donkere kamer met een kleine zaklamp vanuit het filmcompartiment in de balg. Als het goed is, zie je van buiten geen licht.

-Li05__v8Qb2SMKHhAufIkw

Foto: Kaweian

6. Film

Een aantal films wordt niet meer gemaakt, waaronder de wereldberoemde Kodachrome en Ektachrome diafilms. Gelukkig zijn veel films nog gewoon leverbaar. Zo heb je een Kodak TMAX 100 zwart-wit kleinbeeldfilm (36 opnames) voor ongeveer 5 euro. Voor die prijs heb je ook een 120 rolfilm op 6×6 cm (12 opnames). Volle films kun je nog net als vroeger bij de fotohandel inleveren.